تأثیرات روغن زیتون بر سلامتی و زیبایی

سلامتی با غنچه ,
خواص روغن زیتون

خواص روغن زیتون چیست؟ چه تأثیری بر سلامتی بدن دارد؟ آیا برای مو و پوست مفید است؟ این‌ها سؤالاتی هستند که ذهن بسیاری از شما را به خود مشغول کرده است. همان‌طور که می‌دانید، روغن زیتون یک روغن مایع است که از میوه‌ی زیتون به دست می‌آید. از انواع روغن زیتون معمولاً در پخت و پز، برای سرخ كردن غذا یا در سس سالاد استفاده می‌شود. اما علاوه بر مصارف خوراکی، به عنوان یک ماده طبیعی در صنعت زیبایی و لوازم آرایشی- درمانی نیز کاربرد دارد، حتما تاکنون درباره خواص روغن زیتون برای پوست صورت، مطالب زیادی را خوانده و شنیده‌اید. زیتون در حقیقت یکی از سه گیاه اصلی غذایی در مدیترانه است که از هزاره 8 قبل از میلاد، در اطراف مدیترانه رشد کرده است. اگر بخواهیم فرمول شیمیایی روغن زیتون را بررسی کنیم، باید بگوییم که این گیاه عمدتاً از مقادیر زیادی اسید اولئیک، اسیدهای چرب مانند اسید لینولئیک و پالمیتیک تشکیل شده است. به همین دلیل، تأثیر مثبت بسیار زیادی برای سلامتی و زیبایی می‌گذارد. اگر به دنبال خواص روغن زیتون برای بدن، مو و زیبایی هستید، با ما همراه باشید.

خواص روغن زیتون خوراکی برای بدن

روغن زیتون، ماده‌ای طبیعی و سرشار از چربی‌های سالم است. طبع روغن زیتون، همانند طبع روغن بادام شیرین گرم و تر بوده و جایگاه ویژه‌ای در رژیم‌های غذایی و طب سنتی دارد. در این ماده، حدود 14 درصد چربی اشباع شده و 11 درصد اسیدهای چرب اشباع نشده مانند امگا 6 و امگا 3 وجود دارد. با این حال، اسید چرب غالب در این روغن، یک تک چربی اشباع نشده به نام اولئیک اسید است که 73% از آن را تشکیل می‌دهد.

کاهش التهاب و خطر بیماری‌های مزمن

براساس مطالعات انجام شده، این ماده تأثیر بسیاری بر کاهش التهاب خواهد گذاشت. از طرفی اثر مثبتی بر ژن‌های مرتبط با سرطان دارد. روغن زیتون همچنین حاوی مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان بسیار مقوی و مقادیر کمی ویتامین E و K است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در زیتون، فعال هستند و ممکن است ریسک بیماری‌های مزمن را کاهش دهند. این آنتی‌اکسیدان‌ها اثر اکسیداتیو را که به علت رادیکال‌های آزاد (عامل اصلی سرطان) ایجاد می‌شود، کاهش می‌دهند. این ماده، باکتری‌های مضر معده را که باعث ایجاد زخم معده و در موارد حاد، سرطان معده می‌شوند، مهار یا نابود می‌کند.

کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و مغزی

یکی دیگر از خواص روغن زیتون خوراکی برای بدن، حفاظت از کلسترول خون در برابر اکسیداسیون است. این روغن، ریسک بیماری‌های قلبی را نیز کاهش می‌دهد. در واقع آنتی‌اکسیدان‌های موجود در زیتون، به دلیل خاصیت ضد التهابی، بسیاری از ژن‌ها و پروتئین‌های محرک التهاب را مهار می‌کنند. همان‌طور که می‌دانید، یکی از شایع‌ترین علل مرگ در جهان، سکته قلبی است. مصرف روغن زیتون می‌تواند از سکته و بیماری‌های قلبی هم جلوگیری کند. همچنین فواید روغن زیتون مانع از بروز سکته مغزی ناشی از اختلال جریان خون به مغز، لخته شدن خون یا خونریزی، خواهد شد.

کاهش وزن

شاید به دلیل ماهیت روغن زیتون این سوال برایتان پیش بیاید که آیا زیتون چاق کننده است؟ خبر خوب این است که روغن زیتون برخلاف دیگر چربی‌ها، در کاهش وزن تأثیر بسزایی دارد. روغن زیتون برای لاغری شکم نیز انتخاب بسیار مناسبی است. زیرا مطالعات نشان می‌دهند که بین افزایش سطح آنتی‌اکسیدان در خون و کاهش وزن، ارتباط مستقیمی وجود دارد. از این رو، روغن زیتون به لاغر شدن، کمک بسیاری می‌کند. روغن زیتون غنی از اسیداولئیک است. متخصصان معتقدند که این اسید چرب دارای اثرات سودمند زیادی بوده و یک انتخاب سالم برای پخت‌وپز است. همچنین می‌توانید از روغن زیتون برای سرخ کردن های کوتاه مدت استفاده کنید تا غذای سالم‌تری داشت باشید.

خواص روغن زیتون خوراکی

 

مقابله با آلزایمر

یکی دیگر از بیماری‌های عصبی شایع در جهان، آلزایمر است. براساس تحقیقاتی که بر روی خواص روغن زیتون انجام شده، این ماده در بهبود عملکرد مغز، ایفای نقش می‌کند. از این رو می‌تواند با بیماری آلزایمر نیز مقابله کند. با این حال برای ثابت شدن این موضوع، باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد. اما آن چه مسلم است، این است که روغن زیتون بر تقویت عملکرد مغز تأثیر مثبت می‌گذارد. روغن زیتون، همچنین اثرات سودمندی بر قند خون، حساسیت انسولین و کاهش ریسک دیابت نوع 2 دارد.

علاوه بر فواید این ماده، اگر بیش از حد مصرف شود، می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری را به بدن وارد کند. به عنوان مثال،  مصرف زیاد روغن زیتون باعث مسدود شدن کیسه صفرا خواهد شد. زیرا صفرا با وارد شدن روغن زیتون اضافی به بدن، شروع به ترشح و امولسیون چربی‌ها می‌کند که در نهایت منجر به تولید سنگ صفرا و انسداد آن می‌شود.

خواص روغن زیتون بر پوست و زیبایی

روغن زیتون به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل کرده و همان‌طور که گفتیم، از اکسیداسیون جلوگیری می‌کند. اکسیداسیون فرآیندی است که می‌تواند رادیکال‌های آزاد تولید کند. این رادیکال‌ها، مواد شیمیایی هستند که می‌توانند به طور بالقوه به سلول‌ها آسیب بزنند و به رشد سرطان کمک کنند. از این رو، وقتی از روغن زیتون روی پوست استفاده می‌شود، آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن، از پیری زودرس جلوگیری خواهد کرد. همچنین، قرار دادن روغن زیتون بر روی پوست پس از قرار گرفتن در برابر نور خورشید، می‌تواند با سلول‌هایی که منجر به سرطان می‌شوند، مبارزه کند . مطالعات زیادی نشان داده، افرادی که روغن زیتون مصرف می‌کنند، خطر سکته قلبی و مغزی (دومین عامل بزرگ در کشورهای توسعه‌یافته) بسیار کمتری نسبت به سایرین دارند.

ویتامین‌های A، D، E و K موجود در روغن زیتون نیز برای سلامت پوست بسیار مفید هستند. برای مثال، مردم از ویتامین E در طول تاریخ برای درمان انواع بیماری‌های پوستی از جمله پسوریازیس و اگزما استفاده می‌کردند. این ماده همچنین خاصیت آنتی‌باکتریالی دارد که برای کنترل باکتری‌های پوست بسیار مفید است. از این رو، روغن زیتون برای لک صورت، درمان عفونت‌های باکتریایی پوست و حتی زخم پای ایجاد شده ناشی از دیابت نوع 2، مورد استفاده قرار می‌گیرد. روغن زیتون همچنین به عنوان یک نرم‌کننده طبیعی برای پوست و مو نیز به کار برده می‌شود، از این رو استفاده از روغن زیتون برای پوست خشک می‌تواند خاصیت درمانی داشته باشد.

خواص روغن زیتون برای مو

مردم هزاران سال است که از روغن زیتون برای موی سر استفاده کرده‌اند و ادعا می‌کنند که درخشش، نرمی و انعطاف‌پذیری را افزایش می‌دهد. عناصر شیمیایی اصلی این ماده شامل: اسید اولئیک، پالمیتیک و … است که خواص نرم‌کنندگی دارند. روغن زیتون می‌تواند با نفوذ به عمق مو و حفظ رطوبت به نرمی و استحکام آن اضافه کند. استفاده از روغن زیتون در کل ممکن است برای هر نوع مو و بافتی مناسب نباشد. زیرا برخی از انواع مو می‌توانند چربی و رطوبت کافی را تولید کنند.

بدن به طور طبیعی از طریق غدد متصل به کیسه‌های ترشحی مو، روغن تولید می‌کند و این روغن تمایل دارد سریع‌تر از موهای صاف و یا مجعد به حرکت در بیاید. بنابراین خواص زیتون برای مو های خشک و ضخیم بسیار مفید است. زیرا با حفظ رطوبت، نرمی و لطافت خاصی به موها می‌دهد و از ضخامت آن‌ها می‌کاهد. این ماده همچنین در درمان موخوره و شوره سر نیز مفید است.

بنابراین علاوه بر استفاده از روغن زیتون فرابکر یا بکر در غذاهای خود، می‌توانید از همان روغن زیتون خوراکی برای مو و پوست خود نیز استفاده کنید زیرا اسیدهای چرب اشباع‌نشده‌ای دارد که برای سلامت عروق بدن مفید است. روغن زیتون بکر در تقویت و رشد موها نیز تاثیرگذار خواهد بود.

ماسک روغن زیتون برای مو

تاثیر روغن زیتون روی مو طوری است که مثل یک مرطوب‌کننده عمل می‌کند. .یکی از بهترین روش‌ها برای استفاده از قابلیت‌ مرطوب کنندگی روغن زیتون، استفاده از آن در ماسک مو است. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می‌دهند که روغن‌های معدنی و گیاهی مانند زیتون، می‌توانند از مو در برابر آسیب و شکستگی محافظت کنند و اثر مرطو‌ب‌کنندگی آن را افزایش دهند. Squalene ترکیبی در روغن زیتون است که خاصیت مرطوب‌کنندگی دارد.

همچنین ویتامین E موجود در زیتون باعث ارتقا رشد مو خواهد شد. بسیاری از مردم از جمله برخی متخصصان، اغلب از روغن زیتون به عنوان یک جز تشکیل‌دهنده مراقبت از مو استفاده می‌کنند. در کل، ماسک روغن زیتون برای مو، باعث کاهش آسیب و شکستگی، رطوبت بیشتر، درخشش، نرمی، تقویت ریشه مو، کاهش موخوره و شوره سر خواهد شد. از این رو می‌توان آن را برای موهای خشن، زمخت، خشک، کم پشت و آسیب دیده استفاده کرد.

ماسک روغن زیتون

ضررهای روغن زیتون برای مو

روغن زیتون همانند دیگر مواد، علاوه بر فوایدی که دارد، دارای معایبی نیز است. بنابراین باید در استفاده از روغن زیتون برای پوست، اعتدال را رعایت کنید زیرا ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد. از عوارض روغن زیتون برای پوست، می‌توان به تجمع آلودگی‌ها روی پوست و در نتیجه به وجود آمدن لک‌های پوستی، حساسیت‌هایی مانند خارش پوست، اگزما و … اشاره کرد. همچنین روغن زیتون به علت سنگین بودن، می‌تواند باعث مسدود شدن منافذ شود. از این رو می‌تواند باعث ایجاد آکنه در پوست شود. از این رو افرادی که پوست چرب دارند، نباید از این ماده بر روی پوست صورت خود استفاده کنند. زیرا باعث ایجاد بثورات شدید، قرمزی و تحریک پوست می‌شود. یکی از ضرر های روغن زیتون برای مو، استفاده از آن قبل از سشوار و اتو کردن است. زیرا این ماده در برابر حرارت به موها آسیب می‌رساند. روغن زیتون در صورت استفاده صحیح، باعث درخشندگی، نرمی و لطافت موها می‌شود. همچنین در درمان موخوره و شوره سر نیز مفید است.

خواص صابون زیتون

همان‌طور که اشاره کردیم، روغن زیتون به علت دارا بودن مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان و ویتامین‌های مفید، تأثیر بسیاری در تغذیه، تمیز کردن، مرطوب و نرم کردن پوست برای همه سنین دارد. در دوران مصر باستان نیز از این ماده برای زیبایی و درخشش پوست و مو استفاده می‌کردند. زیتون در حقیقت به دلیل دارا بودن آنتی‌اکسیدان طبیعی و ویتامین‌های A  و E از پوست در برابر پیری و آلودگی محافظت می‌کند. امروزه صابون‌های طبیعی بر پایه روغن زیتون تولید می‌شوند که به حفظ تعادل چربی پوست کمک می‌کنند.

روغن زیتون می‌تواند به عنوان روغن بدن خالص یا صابون طبیعی نیز مورد استفاده قرار گیرد. این ماده می‌تواند به تسکین پوست خشک و نرم کردن چین و چروک کمک کند. صابون روغن زیتون یکی از بهترین درمان‌ها برای پوست خشک محسوب می‌شود. زیرا یکی از خواص صابون زیتون، نرم کردن بافت پوست و حفظ رطوبت آن است. زیتون می‌تواند بدون دخالت در عملکرد طبیعی پوست، آن را تغذیه کند. بنابراین صابون روغن زیتون، یک شستشوی طبیعی برای پوست‌های خشک و حساس است که PH پایینی نیز دارد.

فواید ماساژ با روغن زیتون

همان‌طور که می‌دانید، استفاده از روغن‌های گیاهی حین ماساژ، تاثیر آن را چند برابر می‌کند. روغن‌هایی که برای ماساژ مورد استفاده قرار می‌گیرند، اصولاً فرمول‌های قدیمی و خاصی دارند. یکی از روغن‌های مورد استفاده در ماساژ، روغن زیتون است که خواص بسیاری برای بدن دارد. از جمله فواید ماساژ با روغن زیتون می‌توان به بهبود گردش خون بدن و خروج سموم، ترمیم بافت بدن، پاکسازی روان (بهبود خواب)، تقویت پوست، تسریع در بهبود زخم و رفع خستگی جسمی و روحی اشاره کرد.

 

همان‌طور که درباره خواص روغن زیتون خواندید، این ماده فواید بسیار زیادی برای سلامتی و زیبایی پوست و مو دارد. اما تهیه روغن زیتون اصل برای دستیابی به خواص آن، اهمیت بسیار زیادی دارد. از این رو بهتر است با نحوه گرفتن روغن زیتون آشنا باشید، بدانید روغن زیتون اصل را از کجا تهیه کنید و انتخاب روغن زیتون اصل و بکر را باید در اولویت کاری خود قرار دهید. بعد از خرید روغن باکیفیت، نحوه مصرف و اندازه آن بسیار مهم است. زیرا استفاده بیش از حد از روغن زیتون می‌تواند مضراتی نیز به همراه داشته باشد.

 

‫0/5 ‫(0 نظر)

پر بازدیدترین ها

- دستور پخت چند غذای رژیمی با گوشت قرمز
- دستور تهیه چند غذای ساده و خوشمزه رژیمی با کلم بروکلی
- طرز تهیه چند خوراک بادمجان رژیمی و سالم
- طرز تهیه اسپاگتی رژیمی
- خارش بدن نشانه‌ی کمبود کدام ویتامین است؟